Lett turmat laget på primus

Enkel middag på primus

Ut på tur, aldri sur.

Men samtidig: Uten mat og drikke duger helten ikke, og da kan lunta virkelig bli kort. Mat og snacks må man ha med på tur, samme hvor kort eller lang turen er. Når det står 5km på kartet kan det fort bli lenger, og mange glemmer at man må tilbake igjen. Har man da ikke med mat til pausen, kan man fort bli grinete og sur.

I denne guiden tar vi for oss våre beste tips for hvordan lage GOD MAT på tur og hva du burde pakke med deg i sekken. Noe ligger i det å ha riktig utstyr, mens annet i hvordan du forbereder deg før turen. 

 Velg riktig flamme etter formål:

Et bål er utrolig koselig, og kan være et godt alternativ for matlagning, om man ikke har et stormkjøkken. Ulempen med et bål er at flammen ofte blir uregulert, at det tar lang tid før vann koker og maten blir fort svidd. Derfor bruker jeg alltid et stormkjøkken for å lage middagen og bålet til å varme meg på. Vannet koker fortere og jeg har bedre kontroll på det som stekes.

Gassbrenner: 
En gassbrenner har som i navnet gass som opptenningskilde. I de fleste tilfeller er denne gassen propan og man får kjøpt boksene over alt. De veier lite og varer lenge. De svakeste punktene til en gassbrenner er at de er utsatte for vind og om kvikksølvet bikker under -5 grader kan du måtte riste og holde boksen opp ned for at det skal brenne godt. Har du ett stativ til gassboksen, kan noe av problemet løses. Men en Gassbrenner er den beste løsningen på markedet. 

Pakkeliste for middag på stormkjøkken:

Her er utstyret vi alltid har med på skitur⛷️, telttur🏕️ og fottur🥾:

Mer utstyr trenger man faktisk ikke å ta med på lengre turer. Skal man derimot på korte turer, padle kano eller bruke bil, kan man pakke med seg mer utstyr som: 

 • Skjærebrett
 • En eller to gode kniver til matlagning
 • Stekespade
 • Servietter
 • stearinlys
 • pledd

Når det kommer til hva du ønsker å lage til middag på korte turer er det virkelig bare fantasien som setter grenser, mange velger å ta fredagstacoen på tur, det er jo tross alt bare kjøttdeigen som må varmes. Men alle ingrediensene samlet veier mye, så ta derfor med det du makter å bære og  prøv å unngå tankegangen om at alt er kjekt å ha.

For den beste og absolutt letteste måten å lage Mat på bål og primus prøv Summit to eat sine frysteørkede produkter! Tilfør kokende vann og vent 10 minutter

Mat å ta med på tur, for enkle middager på tur:

 • Pasta ( beregn 100g per person)
 • Hurtigris i boli in bag sparer deg mye tid og arbeid
 • Hakkede tomater i pappboks, denne kan brennes på bålet etter bruk.
 • Røkt pølse kan brukes både til middag, lunch og til frokost på brødskiven. 
 • Olivenolje er sundt og gir mye smak, ta med ønsket menge i et syltetøyglass. Kjøp en olje som er virgin. Den passer ekstra godt til salater og er som et krydder i segselv.
 • Løk og hvitløk gir mye smak og har lang holdbarhet.
 • Valgfritt brød grovt brød gir langvarig energi til kroppen.

Enkle middager du kan lage med disse ingrediensene på tur:

Hvitløksbrødskiver: 
Vi starter med en klassikker, som kan benyttes som tilbehør eller forrett. Det går superfort å tilberede med lite søppel som du trenger å ta med tilbake. Slik gjør du:

 1. Fyr opp primusen, bruk stekepanne delen av stormkjøkkenet og ha oppi god med olivenolje og la denne varme seg opp, olivenoljen skal trekke seg inn i brødet senere, og setter en utrolig god smak på det hele.
 2. Skrell 2 fedd hvitløk og kutt hvitløken i små biter.
 3. Plasser 2 brødskiver i oljen og la oljen trekke inn brødet, ha over hvitløken, salt og pepper. Deretter steker du brødskivene til de får en gylden skorpe.
 4. Ta av brødet på en turtallerken og hell over restene av hvitløken fra stekepannen som muligens ha falt av.

Enklere blir det faktisk ikke, det hele tar kanskje 10minutter å lage, og for en smaksopplevelse det er i friluft. Her spiller det heller ingen rolle om brødet er tørt, eller gammelt, det skal uansett stekes sprøtt, så det blir godt uansett!

Pasta med Løk og røkt pølse:
Det virker kanskje enkelt, men på tur tar alt lenger tid og mat har en tendens til å smake 100% bedre i naturen og etter litt slit. Denne retten funker som et enkelt turmat alternativ til barn og voksene, som er både næringsrikt, gir masse energi, føles lett i sekken og som går relativt raskt å lage. Slik gjør du:

 1. Fyr opp gassbrenneren, finn frem en kjele fra stormkjøkkenet og fyll denne med snø eller vann. Ha litt salt i vannet og vent til det starter å koke.
 2. Når vannet koker, har du oppi ønsket mengde pasta vi anbefaler 100g pr person, men på tur blir man jo alltid ekstra sulten. Så litt ekstra skader aldri. Ha på et lokk eller benytt stekepannen til stormkjøkkenet sin underside som et midlertidig ett.
 3. Bruker du undersiden av stekepannen som ett lokk kan du slenge oppi litt olivenolje, vanndampen og varmen fra kjelen vil smitte over til stekepannen og varme den opp. MEN hver forsiktig, det kan fort velte!
 4. I mellomtiden kutter du opp pølse, løk og hvitløk i små biter. Lurer du på hvordan du mest effektivt kutter en løk i små biter vil vi anbefale å se mesterkokken Gordon Ramsey sin video om løkkutting. Klikk her
 5. Når pastaen er ferdig kokt, heller du av vannet og setter denne til side for å hvile seg, sett nå stekepannen direkte på gassbrenneren før du gjør de neste stegene.
 6. Ha oppi den oppkuttede løken og hvitløken, la den brunes før du tilsetter pølsebitene, bruker du røkt pølse trenger denne kun å varmes.
 7. Når løken og hvitløken er brun, slenger du oppi de hakkede tomatene, har du kjøpt dette på pappboks kan denne enkelt og greit bare kastes på bålet. La det hele småkoke i noen minutter og sørg for å smake til med salt og pepper. Ett tips for enda mer smak er å kjøke hakkede tomater med oregano. chili eller hvitløk.
 8. Bon appetitt!

Enkelt og greit der altså, ettersom du kun har en varmekilde å bruke kan dette forlenge tiden det tar å lage måltidet. Over har du ihvertfall den mest effektive måten å lage enkel middag på primus.

Skal du gjøre det enda enklere kan du lage alt klart hjemme, og bare varme måltidene når du er på tur i en kjele fra stormkjøkkenet. ta med middagsrestene og spar miljøet for unødvendig kasting av mat.

 

Bålkos:

Er du ute på tur bare for å kose deg, og det å tenne bål er målet og ikke stedet. Da er det bare å pakke sekken full av gode varer. Det beste er å kjøpe en bålrist som du legger over noen steiner eller store tykke trekubber. Da har du brått din personlige grill i skogen. Vi elsker å steke grønnsaker på denne måten og når vi virkelig skal kose oss tar vi med nydelig grillribbe. 

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.